De toekomst van (vlees) eten

de toekomst van eten trends and changes

Wij zien een wereld die continu in ontwikkeling is. Ontwikkeling geduwd door ondernemers en innovators die kansen zien en visies nastreven. Mensen die het verschil willen maken, in oplossingen denken en durven te vernieuwen. Eten is hier een belangrijk onderdeel van. Wat is de toekomst van eten?

Bewuster consumeren

We worden ons steeds bewuster van wat we eten, waar het vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Logisch ook, want eten is één van de belangrijkste onderdelen in ons leven. Een voorbeeld is als we kijken naar het consumentengedrag rondom vlees. Mensen eten 37% minder vlees dan vijf jaar geleden. Van de vleeseters denkt 34% de komende vijf jaar minder vlees te gaan eten. Uit de Vegamonitor van Natuur en Milieu (2016) blijkt dat 67% van alle Nederlanders flexitariër is. Een flexitariër eet minimaal één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren. De belangrijkste redenen om minder vlees te eten zijn: variatie (50%), milieu en natuur (36%), dierenwelzijn (34%) en gezondheid (33%). Een meerderheid van 61% is zich bewust van de milieu-impact van vleesproductie. De overname van ‘De Vegetarische Slager’ door Unilever is een belangrijk signaal dat vegetarisch enorm aan populariteit wint. 

Ook de manier waarop we ons voedsel produceren en bereiden is in ontwikkeling. We halen de productie naar de stad, door middel van urban farming. Ons voedsel wordt in de toekomst 3D geprint en één op de vijf maaltijden eet men buiten de deur. 

Plantaardig on the go

We willen ons eten steeds flexibeler kunnen kopen en nuttigen: altijd en overal. Traditionele eetmomenten verdwijnen, waardoor er steeds meer eetmomenten zijn om in te vullen. We hebben minder tijd, maar we willen daarbij niet inleveren op versheid en kwaliteit. Dit vraagt om flexibele oplossingen.
De Hotbox is bijvoorbeeld een innovatie die inspeelt op deze ontwikkeling. Het is een inbetween maaltijd voor onderweg, die ook verkrijgbaar is als vegan: ‘plantaardig on the go’. Een combinatie van smaak en gemak op een verantwoorde en vleesvrije manier.

De consument zoekt meer gemak. Onder andere meer out-of-home (groei horeca, foodservice en to-go) en meer convenience (kant-en-klaar, voorgesneden, thuisbezorgen).

Bolscher een nieuw vleesbedrijf

De combinatie van waterverbruik, de uitstoot van methaan en de impact op het milieu maken de vleesindustrie tot één van de grootste vervuilers. Dit probleem raakt vleesbedrijven zelf in het hart, maar eigenlijk op een positieve manier. Zij kunnen namelijk bijdragen en voorop lopen in deze transitie. Bolscher uit Enschede is bijvoorbeeld zo’n bedrijf. Zij onderzoeken de kansen om op verschillende fronten - producten, productie, mobiliteit, pand - te verduurzamen. Het product is het meest voor de hand liggende om aan te pakken. ‘Vlees’ dat uitsluitend of deels plantaardige eiwitten bevat. Hierbij wordt gekeken naar dezelfde ontwikkeling als in de autoindustrie: van fossiel naar hybride, naar elektrisch of naar waterstof. In dit geval maakt Bolscher met Meat Your Veggies langzaam de overstap naar alternatieve producten, zoals hybride burgers (half vlees, half groente) en plantaardige alternatieven. Ook insecten behoren tot de serieuze mogelijkheden als het gaat om alternatieven voor vlees.

Vlees kiezen

Naast Bolscher hebben studenten van de minor 'leren innoveren' van Saxion onderzoek gedaan naar 'future foods'. Een multi-disciplinair team onderzocht welke rol bewustwording kan spelen, bij de ontwikkeling van een alternatief vleesproduct. Het resultaat: The Responsible Burger. De burger heeft drie varianten: 100% rundvlees, half rundvlees / half groente en een volledig plantaardige burger. Per burger wordt de impact op het milieu gecommuniceerd. En wat de consument zou moeten doen, om deze impact te compenseren. De diverse varianten maken het verschil van de impact inzichtelijk, maakt de consument bewust en laat hen vrij in de keuze die zij maken.

Bron: INC

Op de hoogte blijven? Volg Trends and Changes via onze Facebook-pagina, instagram-pagina of twitter-pagina.

Vorige
Vorige

Interieurs van de toekomst; wat gaan we zien?

Volgende
Volgende

Worden deze innovatieve materialen de toekomst?