Digitale modellen zijn een fashiontrend

Digitale modellen zijn een fashiontrend hanifa-pink-label-congo-fashion-design trends and changes lifestyle en design trends

Je zou denken dat digitale modellen het resultaat is van de huidige Covid-19-quarantainecondities. Toch wordt er al langer met virtuele modellen gewerkt. We zien hier dan ook een ware fashiontrend in ontstaan. Maak kennis met het Congolese merk Hanifa, opgericht door Anifa Mvuemba.

Anifa gebruikte tijdens haar laatste instagram live show 3D-gerenderde kledingstukken. De digitale catwalkshow werd live gestreamd via een IGTV-video. Anifa liet haar modecollectie zien in de vorm van 3D-renders. De renders van de collectie: Pink Label Congo waren op "spookmodellen" gedrapeerd.

Toen de thuisbezorgopdrachten van Covid-19 plotseling plaatsvonden, had Anifa al aan deze creaties gewerkt. Ze zag dit als een kans om te innoveren en te inspireren, ondanks de beperkingen. Ze vergelijkt het systeem van werken met een 3D-model, als vergelijkbaar met een menselijk model. "Net als onze kleding zijn onze 3D-modellen geïnspireerd door echte vrouwen, omdat we ontwerpen voor echte vrouwen."

Tijdens haar virtuele show waren meer dan 10.000 kijkers. En om haar werk toegankelijker te maken gaf ze iedereen een plaats op de eerste rij. Kort na de show werden clips van de virtuele kledingstukken gedeeld met sociale media platforms en ging het merk viraal.

Op de geribbelde Kinshasa Backless Mini-jurk -genoemd naar de hoofdstad van het land- zie je de Congolese vlag terug en deze is ontworpen om "de kracht in de geschiedenis van (de Congolese) bevolking te weerspiegelen". "Het A Line-silhouet verpersoonlijkt het loslaten van de pijn uit het verleden en nodigt uit tot vrede en hoop voor de toekomst".

Andere belangrijke stukken waren een denim jumpsuit met wijde pijpen, een witte satijnen rok met stretch ontworpen om "de kracht in de heupen van een vrouw" te benadrukken en de zijden Mái-jurk.

Anifa gebruikt haar werk ook om licht te werpen op de historische ongelijkheden in Centraal-Afrika. En om het bewustzijn te vergroten van het misbruik, de afpersing en de gedwongen arbeid van illegale mijnbouw in de DRC. Ze hoopt dat haar werk 'een deel van de oplossing' kan zijn.

Meer lezen over digitale mode? Wij hadden het laatst ook al over de Nederlandse digitale modeontwerper: Amber Jae Slooten. Zij richt zich vooral op hoe we in de toekomst kleding gaan dragen en hoe onze digitale identiteit vorm krijgt in VR, AR en MR. Zo wil ze dat consumenten in de nabije toekomst virtueel kleding passen op een 3D-model van zichzelf. Lees het artikel hier.

Wat vind jij van deze digitale fashiontrend?

Op de hoogte blijven? Volg Trends and Changes via onze Facebook-pagina, instagram-pagina of twitter-pagina.

Vorige
Vorige

Wat is het verschil tussen een trend en een rage?

Volgende
Volgende

Waarom futuristen juist nu serieus genomen moeten worden