Trends and Changes

View Original

IJsland staat wereldwijd op nummer 1 voor gendergelijkheid

IJsland is afgelegen, koud, bekend om zijn prachtige natuur en in de winter is het overdag maar een paar uurtjes licht. Toch is dit land één van de meest veilige en gelukkigste landen ter wereld. Daarbij is het al 10 jaar (op een rij) hét land met de meeste gendergelijkheid.

Nestwarmte van een dorp

IJsland combineert het beste van twee werelden: welvaart en keuzevrijheid van een Westers land, met de veiligheid en de nestwarmte van een dorp. Door de ons-kent-ons sfeer is het aantal misdaden hier laag. Door dit dorpsgevoel staan ook harmonie, het collectief bewustzijn en bescherming voorop. Hierdoor staan zij al jaren in de top 5 van meest veilige en gelukkige landen ter wereld.

In 2015 werden de Panama Papers uitgelekt – hier werd de naam van de minister-president in genoemd – massaal gingen 50.000 mensen (van de in totaal 300.000 inwoners) in Reykjavik de straat op.

Een ander voorbeeld uit 2015: een meisje plaatste een foto van zichzelf op social media, met ontblote borsten als statement. Haar statement was: Waarom zouden vrouwen hun tepels niet op social media mogen plaatsen en mannen wel? Van over de hele wereld kreeg dit meisje kritiek, maar het volk in IJsland kwamen massaal voor haar op. Binnen no-time verschenen honderden ontblote borsten foto’s van vrouwen (en mannen) op social media met de hashtag #FreeTheNipple.

Gendergelijkheid in IJsland

IJsland stond massaal achter de Nipple movement. Nog een voorbeeld: IJsland is (wereldwijd) hét land met de meeste gendergelijkheid, al 10 jaar lang. Ter vergelijking: Nederland staat - waar zij vorig jaar nog op 27 stonden - sinds dit jaar op de 38e plek!

Waarom ze in IJsland zo hoog scoren komt omdat mannen en vrouwen hetzelfde verlof krijgen (5 maanden) bij de geboorte van een kind. Kinderopvang wordt betaalbaar gehouden, zo hebben vrouwen als mannen de vrijheid om te kiezen of ze weer gaan werken. De overheid in IJsland betaalt tot 95 procent voor de kinderopvang.

Vanaf 1915 mochten vrouwen ook stemmen. In 1975 ging er een wet in waardoor mannen en vrouwen gelijk betaald moesten worden. En sinds 01-01-2018 geldt er zelfs een wet waardoor bedrijven boetes moeten betalen als ze vrouwen niet evenveel betalen als mannen.

Komt dit misschien omdat zo’n 50% van de wetgevers vrouw is in het parlement? In de politiek doet IJsland het wat betreft gendergelijkheid ook beter dan Nederland. In ons land hebben wij nooit een vrouwelijke minister-president gehad, in IJsland was de eerste vrouwelijke president al in 1980.

Het Hjalli-model: Een gezond en krachtig gender zelfbeeld

"Kinderen op Hjalli-modelscholen worden getraind in alle menselijke kwaliteiten, omdat wij vinden dat alle kinderen alle mogelijkheden ter wereld moeten hebben, ongeacht hun geslacht." - Margrét Pála Ólafsdóttir

Zoals al eerder gezegd staat IJsland al 10 jaar wereldwijd op de eerste plaats voor gendergelijkheid. Het Hjalli-model is een onderwijsmethode voor de kleuterschool en de lagere school, gecreëerd en opgericht door Margrét Pála Ólafsdóttir in 1989. Het is nu een onafhankelijke wetenschappelijke organisatie, Hjalli Ltd, die 14 kleuterscholen en drie basisscholen rond IJsland exploiteert met servicecontracten in 11 gemeenten. Het totale aantal kinderen op deze scholen is meer dan 2000 en heeft ongeveer 450 werknemers.

Wil je meer artikelen lezen? Klik hier.

Niets meer missen van Trends and Changes?
Like onze Facebook-pagina of onze instagram-pagina en blijf up to date.