Trends and Changes

View Original

Technologische trend: Do You Speak Human?

In de technologische trend: Do You Speak Human wordt onze visie op robots onderzocht. Dit trend onderzoek is uitgevoerd door Space 10: het onderzoekslaboratorium van Ikea, in Kopenhagen. Zij onderzoeken allerlei trends en ontwikkelingen over het leven in de toekomst.

See this content in the original post

Futuristische toekomst

Onder 12.000 mensen in 139 landen werden o.a. de vragen gesteld: Hoe zien wij onze toekomstige robots het liefst? Hoe moeten ze zich gedragen en wat moeten ze 'willen' doen voor ons?

Hier kwam uit dat: 73% wil dat AI-machines lijken op mensen, niet op ‘robots’ en 69% van de ondervraagden wil dat de robots ons wereldbeeld en onze normen en waarden reflecteren. Dat klinkt mooi. Maar we moeten AI wel in de hand houden. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat 45% graag zou kiezen voor gehoorzame, onderdanige robots met vrouwenstemmen. De eerste stappen zijn al gezet met Siri, Alexa en Cortana.

AI komt eraan van zorgverlening tot gezelschap, het elimineren van saaie taken tot het creëren van meer vrije tijd. AI biedt waarschijnlijk onvoorstelbare voordelen aan het leven van vele mensen. Stel je een virtuele, digitale assistent voor zoals Siri of Alexa over 10 jaar: veel slimmer, met een stem en persoonlijkheid die in wezen menselijk is. We kunnen ermee chatten alsof het onze beste vriend is - en hoogstwaarschijnlijk een nauwe relatie ermee ontwikkelen. Hoewel het ook risico's met zich meebrengt, is het onwaarschijnlijk dat een leger van robots met rode ogen zal opstaan ​​en ons allemaal zal vernietigen (In ieder geval niet snel).

See this content in the original post

De technologische toekomst is vrouwelijk

De meeste virtuele assistenten hebben de stem van vrouwen, zelfs als ze officieel geslachtloos zijn. En daar is een reden voor, verteld carrière platform Quartz .

“Siri, Alexa, Cortana en Google Home hebben vrouwenstemmen omdat vrouwenstemmen meer geld opleveren. Botmakers worden voornamelijk gedreven door voorspeld marktsucces, dat afhangt van klanttevredenheid - en klanten willen dat hun digitale bedienden klinken als vrouwen”.

Quartz testte ook op vrouwonvriendelijke opmerkingen en pornografische verzoeken. De conclusies waren duister. Niet zoals verwacht. Of misschien juist wel? Het leidde in ieder geval tot een grote online petitie tegen de programmeurs van Amazon en Apple.

Filter bubble

En dan is er nog de verontrustende Filter Bubble; het verschijnsel dat een algoritme je zoveel mogelijk dingen laat zien en horen die je hoogstwaarschijnlijk interessant vindt. Is toch prettig? Tot op zekere hoogte zeker. Maar ook hier kan het gaan knagen. Want wat gebeurt er met je beeldvorming - over politiek bijvoorbeeld - als zaken buiten je interesseveld nooit meer voorkomen in je Facebook-feed? Verbreedt het je horizon of word je er narrow-minded van? Hoe beïnvloedt de Filter Bubble onze kijk op de wereld?

See this content in the original post

Op de hoogte blijven? Volg Trends and Changes via onze Facebook-pagina, onze instagram-pagina of twitter-pagina.