Wat zijn micro, maxi en mega trends?
In onze maatschappij is het van belang om zo vroeg mogelijk aan te haken bij de nieuwste ‘trends’. Innovaties volgen elkaar in een steeds hoger tempo op. Aanhaken of afhaken is het voor de meeste bedrijven. Of wat nog beter is: zelf een trend creëren. Wij behandelen belangrijke trendvragen, om jou een zo goed mogelijk inzicht te geven over trends. Deze week: Wat zijn micro, maxi en mega trends?
Verschillende trendniveaus
Micro, maxi en megatrends zijn drie verschillende niveaus waarin trends zijn te verdelen. Vaak kan er pas achteraf en met terugwerkende kracht worden bepaald welk type trend (micro, maxi of mega) er van toepassing is.
De microtrend (markttrend)
De microtrend is het eerste trendniveau en deze beweegt zich op het marktniveau. De trend duurt ongeveer één tot vijf jaar en is gefocust op een product. Een microtrend komt het dichtst bij een rage. Het verschil is dat een rage doodbloedt en een product dat deel uitmaakt van een microtrend langer van invloed is op de markt.
De maxitrend - ook wel macrotrend (is een consumententrend)
Microtrends zijn vaak een onderdeel van een grotere maxitrend (ook wel bekent macrotrend). Een maxitrend houdt minimaal zo’n vijf tot tien jaar aan. De macrotrend is pas van toepassing als de consument centraal staat. De maxitrend zijn dus een aantal microtrends en hierin wordt een tendens blootgesteld. Je kunt jezelf de vraag stellen: welke groeiende behoefte in de maatschappij wordt door deze signalen beantwoord? Als je begrijpt welke maxitrend de oorzaak is van verschillende microtrends, kun je zelf een succesvolle microtrend herkennen of zelfs lanceren. Dit is waar wij als trendwatchers goed in zijn.
De megatrends (Maatschappelijke trend)
Als laatste hebben we de megatrend. Deze bewegen zich op maatschappelijk niveau. Het gaat om een abstracte verandering in de maatschappij, die ruimte biedt aan nieuwe trends. Megatrends zijn vaak de voedingsbodem voor maxitrends, omdat een veranderende maatschappij nieuwe consumentenbehoeften creëert. Een megatrend heeft impact op de gehele maatschappij. Iedereen, van oud tot jong en van arm tot rijk, moet bijvoorbeeld mee in de digitale wereld. Aan een megatrend ontkomt (vrijwel) niemand.
Voorbeelden micro, maxi (macro) en mega trends
Microtrend: ontwerpen van eten
Maxitrend: zintuiglijke prikkels
Megatrend: dematerialisering
Verklaring microtrend ontwerpen van eten
Een consument staat bijvoorbeeld open voor vernieuwende producten en bijzondere ervaringen die voeding ons bieden. Een belangrijke voorwaarde die aan deze culinaire ontwerpen wordt gesteld is dat het gerecht je zal prikkelen.
Verklaring maxitrend zintuigelijke prikkels
Wij merken het waarschijnlijk niet meer, maar de kwaliteit van de prikkelsom om ons heen is onvergelijkbaar met dat van een jaar of vijftien geleden. Onze zintuigen worden verwend met ontelbaar veel indrukken. Kleuren worden vertaald naar geur, vergeten groenten worden herinnerd, wijn- en bierproeverijen zijn weer populair, telefoons prikkelen de tastzin en kunstwerken zijn te proeven.
Verklaring megatrend dematerialisering
We leven in een maatschappij waar alles eigenlijk altijd en overal te koop is. In onze maatschappij zijn niet producten maar ervaringen schaars. Bij bedrijven staan dan ook niet langer het maken van producten centraal, maar het creëren van mogelijkheden.
Een ander voorbeeld:
Microtrend: mobiele telefoon
Maxitrend: bereikbaar zijn
Megatrend: technologisering
Weet jij de verklaring van deze trends?
Heb jij ook een trendvraag? Stel hem hieronder aan ons en wie weet lichten wij hem binnenkort uit!
Op de hoogte blijven? Volg Trends and Changes via onze Facebook-pagina, instagram-pagina of twitter-pagina.