5 hoopvolle zaken om je aan vast te houden voor nu en in de toekomst

toa-heftiba-_-unsplash.jpg Trends en ontwikkelingen / trends and changes - Lifestyle en design trends

Een bijzondere tijd waarin we leven. Over de hele wereld verandert het coronavirus de denkbeelden en acties van mensen en bedrijven. We zorgen voor onze dierbare medemensen en de vitale verzorgers. Ook proberen we vooruit te kijken en kansen te zien, op weg naar de nieuwe economie. Wij delen 5 hoopvolle zaken om je nu en in de toekomst aan vast te houden.

1. De overheid kan menselijk gedrag snel veranderen 

Hoewel nog steeds mensen de regels aan hun laars lappen (houd afstand!), volgen het grootste deel van Nederland de regels van het kabinet op. De straten zijn leeg en velen blijven thuis. Regelgeving is één van de sterkste middelen om gedrag te sturen. Het geeft hoop dat als de overheid echt iets wil – bijvoorbeeld het doorvoeren van eerlijke prijzen – wij die nieuwe economie in 2025 wel halen.

2. De natuur kan zich herstellen

Tussen alle vervelende, verdrietige of juiste grappige berichten vind je gelukkig ook mooie berichten. Zo is de lucht boven Wuhan in China en Milaan in Italië al tig jaren niet meer zo schoon geweest. Het water in de Venetiaanse grachten is helderder dan ooit en de vissen zijn terug doordat er geen boten meer varen. Ook behalen we nu al bijzondere resultaten door het terugdringen van het vliegverkeer. Wat dat betreft is het virus een soort spiegel. We zien nu wat de impact is van ons handelen op het klimaat en de biodiversiteit. En dat geeft hoop! Hoop op betere tijden voor mens en milieu.

3. Afstand nemen, zo ontstaan er nieuwe perspectieven

Doordat je agenda leger is en je de hele dag thuis werkt ontsnap je aan de hectiek van alledag. Veel mensen worden geleefd door hun agenda, waardoor ze zaken zelden in een breder perspectief plaatsen. En laat dat nu precies zijn wat de nieuwe economie van ons allen vraagt. Hoe kunnen we juist nu zaken duurzamer en anders inrichten? De communicatietechnologie omarmen we. Ineens blijkt dat we veel minder hoeven te reizen. Bedenk je nog eens opnieuw wat jouw bedrijf nu eigenlijk toevoegt aan de wereld en pas processen daarop aan. Het thema ‘nieuwe rijkdom’ was nog nooit zo concreet in te vullen als nu.

4. Gezondheid boven alles 

Wanneer de gezondheid van mensen en bedrijven in een benarde situatie komen, zijn dingen mogelijk. We voelen ons allemaal bedreigd en er is plots urgentie om ons handelen aan te passen. Als we dan kijken naar de nieuwe economie – die klimaatneutraal, circulair en inclusief is – gaat dat over gezondheid voor mens en milieu. De luchtvervuiling kost ook mensenlevens. Voelen we hier voor ook urgentie en kunnen we hier ook naar handelen?

5. Je eigen gedrag heeft invloed op het systeem 

We allemaal individueel verantwoordelijk voor de resultaten van het systeem. Afstand houden, thuisblijven, handen wassen; dit soort dingen doe je niet alleen voor jezelf, maar voor elkaar. Solidair zijn en samen sterk. Alleen dan kunnen we uit deze crisis komen en verder aan onze toekomst werken. Verantwoordelijkheid nemen dus en doen wat je gevraagd wordt. We dragen allemaal een steentje bij. 

Laten we niet alleen maar bang zijn, maar vooral ook kansen zien om die wending zo duurzaam en positief mogelijk te laten zijn. Hoe verandert Nederland NA de coronacrisis? Deel met ons wat jij om je heen ziet, wat zou jij veranderen en wat doe jij nu anders?

Niets meer missen van Trends and Changes?

Like onze Facebook-pagina of onze instagram-pagina en blijf up to date.  

Vorige
Vorige

Kunnen wij iets leren van de Zweedse levensstijl, tegen het bestrijden van het coronavirus?

Volgende
Volgende

Hoe verandert Nederland NA de coronacrisis?