Kunnen wij iets leren van de Zweedse levensstijl, tegen het bestrijden van het coronavirus?
Mensen uit Zweden zijn gewend om alleen te leven, regels te volgen en voorstander van innovatie. Hoeveel zullen deze sociale normen helpen tijdens de coronaviruscrisis? Kunnen wij hier iets van leren?
Tijd alleen doorbrengen
Terwijl mensen over de hele wereld de muren beklimmen, vanwege afsluitingen van het coronavirus en sociale afstand, is de Zweedse bevolking onaangedaan door het vooruitzicht tijd alleen door te brengen in hun appartement. Ze kunnen redelijk goed thuis blijven en zijn niet erg sociaal, in vergelijking met andere culturen. Ze doen dingen zoals het organiseren van hun kast, thuis trainen en lezen meer.
Meer dan de helft van alle Zweedse huizen bestaat uit één inwoner, het hoogste percentage in Europa, volgens cijfers van Eurostat. De meest gebruikelijke leeftijd om uit huis te gaan, is tussen de 18 en 19 jaar. Het gemiddelde in de EU is 26 jaar. Sommige deskundigen zijn van mening dat deze levende patronen de verspreiding van het coronavirus zouden kunnen tegengaan. In Italië en Spanje komt het daarentegen veel vaker voor dat grote gezinnen onder één dak samenkomen.
Gedrag in het openbaar
Voor Zweden is het de norm om niet met anderen in het openbaar vervoer te zitten en ongebruikelijk om in winkels of cafés met vreemden te praten. Wat de sociale afstand betreft, hebben de Zweden dat al onder de knie en gaven elkaar tonnen fysieke ruimte, al lang voordat de coronavirus pandemie toesloeg.
Kuch je? Blijf thuis!
In Zweden zijn ze ook gewend om thuis te blijven bij het minste vermoeden van een verkoudheid. Dit komt gedeeltelijk omdat werkgevers personeel aanmoedigen vrij te nemen als ze hoesten of verkoudheid hebben, om verspreiding van ziekten binnen bedrijven te voorkomen. Maar in Zweden hebben ze ook (in vergelijking met veel landen) een royale ziekte-wet uitkering.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
In Zweden worden verdere, strengere maatregelen door overheidsinstanties vermeden. Ze volgen een strategie om de verspreiding van het virus op een rustige en gecontroleerde manier te vertragen. Terwijl ze zich concentreren op de bescherming van kwetsbare groepen. Scholen voor leerlingen onder de 16 jaar blijven open, evenals de meeste winkels. Pubs en restaurants zijn nog steeds open en bieden zowel bediening aan tafel, als afhaalmaaltijden. Hoewel hen is gevraagd te stoppen met het bedienen van mensen aan de balies. Wel zijn alle evenementen voor meer dan 50 personen verboden.
De regering heeft mensen gevraagd het advies van de autoriteiten op te volgen en vrijwillige collectieve verantwoordelijkheid te nemen voor het vertragen van de verspreiding van het coronavirus. Dit omvat het werken waar mogelijk vanuit huis, vooral in de hoofdstad, zelf-isolerend als je ziek bent of ouder dan 70 en het vermijden van alle niet-essentiële reizen.
Volwassenen wordt gevraagd om volwassen te zijn. Dit betekent: geen paniek of geruchten verspreiden. Niemand is alleen in deze crisis, maar iedereen heeft een zware verantwoordelijkheid.
Een verbonden bevolking
De geschiedenis zal beoordelen of het wetenschappelijke en politieke beleid van Zweden standhoudt. Maar als het gaat om de dagelijkse inspanningen om bedrijven en de samenleving draaiende te houden, zijn de werkpraktijken en de passie voor technologie van Zweden twee normen die al goed spelen tijdens de coronacrisis.
De Scandinavische natie heeft een van de meest geavanceerde digitale economieën in de EU en een sterke achtergrond van innovatie. Meer dan twee derde van de Zweden werkt al minstens een deel van de tijd online vanuit huis en ongeveer een derde doet dit dagelijks of wekelijks, volgens The Swedish Internet Foundation.
Voor ontslagen personeel wordt nieuw werk gecreëerd
Nadat duizenden medewerkers van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS waren ontslagen, kregen ze een aanvullende opleiding in verpleegkunde aangeboden. Werknemers van vrachtwagenfabrikant Scania ondersteunen een medisch bedrijf om meer ademhalingstoestellen te produceren. En supermarkten richten zich actief op hotel- en congresmedewerkers, die hun baan hebben verloren. En al deze grote beslissingen zijn digitaal genomen, zonder fysieke ontmoetingen.
De toekomst
Of Zweden geen strenger maatregels gaat nemen hangt af van de mate waarin het virus zich verspreidt. Zijn de ziekenhuizen klaar om het hoofd te bieden aan de potentiële vraag naar bedden en intensive care-apparatuur? En debatten hebben zich gericht op hoe goed de autoriteiten informatie communiceert. Er is bezorgdheid dat er niet genoeg is gedaan om inwoners die geen Zweeds spreken te informeren. Deze bezorgdheid ontstond na een groot aantal doden en infecties in de Somalische gemeenschap in Stockholm. Zij lopen meer risico op, door overvolle woningen.
Sommige alleenstaande Zweden zijn er zeker van dat ze hun humeur kunnen behouden, door videobellen en zo verbonden te blijven met vrienden en familie. Anderen maken zich zorgen over een grotere mate van eenzaamheid, als ze door een lockdown huisgebonden worden.
Ook in Zweden schreeuwen ze om zon en sociale interactie na de lange winter, dus om dat te ontkennen, kan het coronavirus trieste bijwerkingen hebben. Voor een samenleving die veel buiten en in de natuur is, zou dat voor Zweden het moeilijkste onderdeel zijn. Als een volledige lockdown van kracht wordt. Het vertrouwen, de technologie en het teamwerk van Zweden is waardevol, maar naarmate de zaken zich ontwikkelen en in tijden van crisis als deze is niets zeker.
Niets meer missen van Trends and Changes?
Like onze Facebook-pagina of onze instagram-pagina en blijf up to date.