Formafantasma onderzoekt de impact van de houtindustrie met tentoonstelling Cambio

cambio-formafantasma-serpentine-exhibition-timber-design_dezeen_Trends en ontwikkelingen / trends and changes - Lifestyle en design trends

Formafantasma heeft een onderzoeksgerichte tentoonstelling samengesteld, genaamd ‘Cambio’. Deze zou nu plaats vinden in de Serpentine Sackler Gallery, in Londen. Het doel van deze tentoonstelling is om de wereldwijde impact van de bosbouwindustrie te ontrafelen.

Duurzaamheid

Formafantasma wil aantonen dat het gebruik van hout niet altijd zo duurzaam is als het lijkt. De tentoonstelling nodigt ontwerpers uit om hun rol in het creëren van een duurzamere toekomst in vraag te stellen. Belangrijke onderwerpen die centraal staan zijn de wettigheid en milieu-impact van hout. De herkomst, productie, distributie en het maken van producten over de hele wereld wordt ook onderzocht. Ook focust de tentoonstelling zich op proces- en ecologische aspecten, in plaats van afgewerkte objecten.

Curators Cambio

Het Italiaanse duo Andrea Trimarchi en Simone Farresin zijn de curators van Cambio. Zij werden aangesteld na een aantal gesprekken en samenwerkingen met verschillende experts uit de houtindustrie. Hout werd gekozen als focus, omdat het wereldwijd een van de meest voorkomende materialen is, in ontwerp en architectuur. Het duo is van mening dat veel gebruikers niet weten dat hout vaak onethisch afkomstig is van kwetsbare ecosystemen.

Waar staat Cambio voor

De titel, Cambio, verwijst naar het cambiummembraan van een boom. Dit is een laag die verantwoordelijk is voor het produceren van hout aan de binnenkant van een stam en schors aan de buitenkant. De lay-out van de tentoonstelling verwijst ook naar de term, volgens een concentrische lay-out rond twee kamers in het midden.

Forensische analyse

Een hoogtepunt van de tentoonstelling is een sectie gewijd aan de "forensische analyse". Deze bestaat uit typische houten producten, die elk jaar in het VK worden verkocht. Er wordt onderzocht of ze legaal en ethisch zijn verkregen. Dit gebeurt aan de hand van een torenachtige installatie. Deze bestaat uit IKEA Bekväm-krukreplica's en bevat zeven verschillende soorten bomen, o.a. kersen en kastanjebomen. De toren is gestapeld op basis van hoe lang de bomen werden gebruikt om ze te laten groeien. Voordat ze gekapt werden. Dit rangschikt ze door hoeveel kooldioxide ze tijdens het proces zouden hebben opgevangen. Het doel is om bezoekers te informeren over de levensduur van een houten product. De levensduur moet minstens zo lang zijn als de tijd die nodig was om de boom te laten groeien.

Schappen uit bomen waren speciaal voor Cambio gemaakt

Alle schappen die tijdens de tentoonstelling werden gebruikt, waren toepasselijk gemaakt door Formafantasma. Behalve een enkele den, die uit de Val di Fiemme komt. Dit is een bos in Noord-Italië, dat in 2018 door een storm werd verwoest. De reden dat deze boom in de schijnwerpers is gezet, is omdat deze zou zijn gaan rotten. De kooldioxide die de boom tijdens zijn groei had opgeslagen, zou dan weer in de atmosfeer worden vrijgelaten.

De toekomst

Cambio zou tot 17 mei 2020 in de Serpentine Sackler Gallery te zien zijn. Momenteel is het gesloten vanwege het coronavirus. Formafantasma zal haar onderzoek naar de industrie voortzetten, als onderdeel van de masteropleiding Geo Design. In september zal het geleiden worden naar de Design Academy Eindhoven. Dat zal onder leiding gebeuren van het Italiaanse designduo Trimarchi en Farresin. Formafantasma is een in Amsterdam gevestigde studio die bekend staat om zijn productontwerp en materiaalonderzoek.

Fotografie: George Darrell

Niets meer missen van Trends and Changes?
Like onze Facebook-pagina of onze instagram-pagina en blijf up to date.  

Vorige
Vorige

Ace & Tate gebruikt kleurrijke terrazzo gemaakt van lokaal plastic afval in hun Antwerpse winkel

Volgende
Volgende

ATRA gebruikt hennepvezels en gerecyclede materialen voor hun Nerthus Sofa meubelcollectie